Back to Blog
comportament-copii-respect-educatie-energie-solutioneaza

De ce copiii sunt “răi” și lipsiți de respect?

întârzieri în dezvoltare Apr 28, 2025

 Mămici dragi, astăzi vom vorbi despre copiii răi, acei copii care par că te fac să îți pierzi răbdarea, aceia care nu ascultă și care par să fie într-o continuă provocare.

Multe mămici îmi spun: „C-așa sunt ei! Oricât ai face, tot răi sunt!” Dar, adevărul este că niciun copil nu este rău în sine. Copiii nu se nasc răi! Ei sunt doar niște mici ființe care încearcă să supraviețuiască într-o lume în care lucrurile nu sunt tocmai în favoarea lor.

În trecut, copiii se jucau afară, alergau, se băteau cu apă, învățau din greșelile lor. Și nimeni nu îi numea răi! Azi, însă, copiii sunt limitați la spații mici și la ecrane. Mulți dintre ei petrec mai mult timp în fața unui ecran decât afară. Încearcă să se exprime, dar nu li se permite. De la vârste fragede, sunt criticati și li se spune constant ce să facă și ce nu. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care copiii sunt considerați răi:

  1. Lipsa unui mediu propice pentru a-și consuma energia.

  2. Nu li se oferă timp să învețe să se hrănească singuri, să se îmbrace sau să se îngrijească.

  3. Rutină haotică și lipsa unui program de somn.

  4. Ecranele și zgomotul constant din jurul lor care le deturnează atenția.

Nu învățăm copiii să împartă, să întrebe, să ceară ce vor și nici să își exprime dorințele într-un mod calm și controlat. Le oferim o lume prea restrânsă și le punem prea multe restricții, iar apoi ne mirăm că nu știu cum să se comporte.

O altă cauză importantă pentru comportamentele problematice ale copiilor este lipsa educației timpurii. Mulți părinți aleg să-i lase pe copii să facă ce vor, spunându-și că „e copil și are timp să învețe mai târziu”. Dar, de fapt, este esențial să le oferim educație și responsabilitate din primii ani de viață.

Totodată, există și o presiune imensă pentru a avea copii „perfecți” – care să se comporte așa cum vrem noi, fără a le da alternative sau libertatea de a alege.

Știm că nu toți părinții sunt pregătiți să facă față acestei provocări, dar este important să conștientizăm faptul că mângâierea ușoară nu va rezolva problemele. Investiția în timp de calitate și învățătura corectă de la vârste fragede sunt cheia pentru a crește copii sănătoși, fericiți și echilibrați.

Mămici, acest mesaj este pentru voi. Sper ca acest articol să vă ajute să înțelegeți mai bine comportamentul copiilor voștri și să luați deciziile corecte pentru viitorul lor. Nu așteptați ca „lucrurile să se rezolve de la sine”!

Aș dori să vă provoc să vă gândiți serios la educația pe care o oferiți copiilor voștri. Schimbările se fac acum, nu mai târziu. Dacă sunteți pregătite să învățați cum să ajutați copilul vostru să crească sănătos, acesta este momentul să acționați!

Nu lăsați ca educația și dezvoltarea copilului vostru să fie influențate de presiuni externe sau soluții rapide. Alegeți să le oferiți timpul și spațiul necesar pentru a învăța, a explora și a se dezvolta într-un mod sănătos și natural. Este important să investiți în educația voastră ca părinți și să aveți răbdare cu procesul de creștere al copilului vostru.

Dacă v-a plăcut acest articol și considerați că poate ajuta și altor mămici, vă invit să îl distribuiți pe pagina voastră și să lăsați un feedback pe pagina noastră de Facebook! Părerea voastră contează mult și ajută la crearea unei comunități mai bune și informate!

Distribuiți și împărtășiți gândurile voastre!